Upp på hästen igen

En ny lite mera realistisk plan

Nu blir det nya tag! Nu startar mitt projekt på riktigt.

Jag skall från och med nu ta med mig all kunskap jag lär mig om att lyssna in i övningsrummet. Jag har tänkt att låta er följa med här på bloggen genom kortare ljudinspelningar och beskrivningar av mina reflektioner över de olika övningarna och idéerna.

Jag har faktiskt inte kommit på denna fina idé själv utan jag fick inspiration från Søren Rastogis spännande e-bok “FormingPerforming”. Här kan man följa Søren genom Youtube filmer, där han instuderar en sprillans ny pianokonsert skrivet av Paul von Klenaus.

Men nu om ni tror att ni kommer få se mitt vackra ansikte på Youtube och höra om hur jag övar in ett stycke, så tror ni fel. Detta är fortfarande ett projekt som handlar om att lyssna och våran upplevelse av detta. Om jag skulle spela in massor av filmer så skulle det ta bort för mycket av fokuset på att lyssna. Så ni kommer nu få följ med här på bloggen i några få ljudfiler och framförallt i vad jag tänker om processen.


Publiken

Tro inte att jag har glömt bort er min kära publik. Jag överger er inte men jag har bestämt mig för att skala ner storleken på det hela.

Jag vill bjuda in en liten publik till en konsert där konsertupplevelsen startar redan hemma hos deltagaren. Där skall deltagaren få möjlighet till att lyssna in sig på konsertens första stycke och lära sig olika sätt att lyssna på.

Istället för att dela upp publiken som skall följa olika ritualer, skall alla göra samma förberedelser. Detta och publikens storlek tror jag kommer göra så att projektet går att genomföra och att jag som konstnär kan få mera ut av det.

Efter konserten kommer jag dela med mig av er och min upplevelse av konserten.


Kunskap

Nu försöker jag lära mig så mycket jag kan om olika sätt att lyssna så att jag har något att ta med mig in i övningsrummet och så att jag kan ge er ett nytt sätt att lyssna på.

Problemet är just nu att jag tycker att det är svårt att hitta material om att lyssna. De flesta böcker handlar antingen om någon märklig filosofisk del av det hela eller den vetenskapliga biten av det hela.

Den enda bok som jag själv har hittat är Pauline Oliveros ”Deep Listening: A Composer´s Sound Practice”. Jag håller på att läsa den just nu och jag vet inte riktigt om det är detta jag letar efter.

Niels Rosing-Schow rekommenderade mig att läsa Erik Christensens “The Musical Timespace”. Jag har läst igenom bitar av boken som finns tillgänglig i Erik Christensens avhandling “Music Listening, Music Therapy, Phenomenology and Neuroscience”. “The Musical Timespace” verkar väldigt lovande och den är den nästa bok på min läsningslista.