I övningsrummet: avslappnad men alert kropp

Välkommen in i mitt övningsrum! Är inte utsikten fantastisk! Jag befinner mig just nu i Dalarna på mitt sommarställe och mitt övningsrum är ett stort ljust rum med fantastisk utsikt.

Jag har inte hunnit läsa så långt i Pauline Oliveros bok ”Deep Listening: A Composer´s Sound Practice”, men det jag har hunnit lära mig är att hon lägger stor vikt vid att kroppen och sinnet inte är separerade. För att uppleva musiken till fullo krävs en avslappnad men alert kropp. Har kroppens tillstånd stor betydelse för hur mottagliga vi är på att lyssna?

Låt oss kasta oss ut i det här. Jag tar och gör min favoritmeditation som är “Progressive Muscle Relaxation Guided Meditation” av
Freebird Meditations för att få en avslappnad kropp. Efter det springer jag ner och tar ett dopp i sjön (avslappnad men alert) och sen provar jag att spela igenom Pendereckis Cadenza.

Lyssnade jag bättre än vad jag brukar? Jag tror att jag var mera fokuserad och det gjorde att jag lyssnade bättre och mera koncentrerad än vad jag brukar. Men jag lyssnar inte på något nytt sätt och det vill jag åt nu.

Jag är tyvärr i så dålig spelform efter att ha fått en baby och Penderecki har sina svåra passager, så ni får inte ett lyssningsexempel denna gången.