I övningsrummet: Processen

Jag är så glad för att jag tog med mig detta projektet in i övningsrummet. Det har gett mig så mycket.

Att arbeta med inspelning

Att spela in mig själv är normalt något jag gör väldigt sent i min övningsprocess och det är väldigt få gånger jag tar mig tid till att verkligen lyssna på vad jag har spelat. Men genom att göra dessa små lyssningsövningar där jag har jämfört de olika resultaten har jag tvingats att verkligen lyssna. En bonus till det hela är att jag tycker att hela instuderingen har gått mycket snabbare än vanligt.

Avslappnad men alert kropp

Detta hjälpte på koncentrationen och lyssningen, men då jag inte dagligen har tillgång till en sjö så måste jag hitta ett annat sätt att bli alert på.

Öppen/fokuserad lyssning

Detta tror jag kan vara en bra idé för att förbereda mig på stressfyllda “konserter” så som audition. Jag tycker många gånger att man kan bli väldigt förvirrad då man tycker att det man spelar låter annorlunda när man spelar audition. Man hör plötsligt juryn som harklar sig, skrapar med sin stol. Hemma kan jag däremot ignorera att det sjungs “Mariehönen Evigglad” i nästa rum. Jag tror att detta delvis beror på att i auditionsituationer lyssnar jag öppet men hemma lyssnar jag fokuserat. Därför tror jag att öppen lyssning skulle vara en bra idé för mig att föra in i min dagliga ritual för att förbereda mig på hur det kan kännas i en auditionsituation.

Det lät även ibland bättre när jag lyssnade öppet, så jag skall försöka att lyssna mera öppet.

Feedback från en som inte är musiker

När jag gjorde Erik Christensens lyssningsövning med mina deltagare så märkte jag hur mycket jag tänkte och lyssnade i notbilder och inte i styckets utmärkande delar. Det var väldigt lärorikt att höra en omusiker prata om vad den hörde i stycket. Det som jag lade vikt vid som tekniska problem la inte testpersonen ens märke till. Istället irriterade han sig på slutet som han inte tyckte om. Det fick mig att inse att jag kanske hade låtit tekniken styra lite för mycket över hur det lät istället för att skapa något ”fint”.

Tystnad

Att bli påmind om att lyssna på tystnaden har verkligen hjälpt mig att bry mig om vad som hörs. Den har tvingat mig till att finslipa delar som jag normalt hade ignorerat. Resultatet är att pauserna får den tystnad som de förtjänar och kompositören önskade. Min lilla tystnadsession har även fått mig att inse vikten av tystnad före och efter jag har spelat. Kan låta banalt, men det är något som jag alltid slarvar med i övningsrummet och som tyvärr följer med mig in på scenen ibland.

Jag har sammanfattat hela min process i en kort guide till musiker som vill lyssna på nya sätt.