De 3 Ritualerna

Vi har precis haft ett möte med min studiegrupp och jag vet nu hur jag vill att mitt projekt skall se ut.

Jag vill att Copenhagen Phil, DR Symfoniorkesters vänföreningar och personer som normalt inte går på konserter, skalle vara med i mitt projekt och publiken skalle vara mina försökspersoner. Publiken skall delas upp i tre olika grupper och sen skulle vi diskutera deras olika upplevelser

Grupp 1: Kunskap om kompositörerna

Är det viktigt för publiken att ha kunskap om musiken? Det finns ju många åsikter om detta. En professor som jag har mött som jag verkligen beundrar har åsikten att om det är en bra konsert så behöver inte publiken ha någon kunskap för att uppskatta musiken.

Jag håller med men jag anser att om du har massor av färger på din palett varför inte använda flera istället för endast en? Jag känner ofta att publiken inte har tid att läsa programbladet och programbladet är ofta väldigt dåligt gjord.

Finns det något annat sätt att ge publiken kunskap? Kanske överraska dem med att starta konserten ute i foajén med ett glas vin och en liten föreläsning? Och sen en flytande övergång till konserten med presentatören som en slags guide genom konserten.

Eller kanske ha som en julkalender med små essäer med kunskap om konserten som förberedelse för publiken. Summan av kardemumman, på något sätt bör publiken lära sig om kompositörerna och musiken.

Grupp 2: Yogaritual

Beror den dåliga konsertupplevelsen på brist av koncentration? Alla som någon gång aktivt har utövat yoga vet att det finns få saker som kan få ens koncentration på topp som andningsövningar. Grupp 2 skall 10 min innan konserten genomgå en gruppledd meditation med andningsövningar.

Grupp 3: Lyx

Föreställ dig att du är på date. Din date kommer försent i sina vardagskläder och han ser ut som något man har plockat upp från rännstenen. Du ser att han har potential men du blir inte riktigt attraherad av honom på grund av hans dåliga klädval.

Daten tar plats i en för ljus restaurang, servicen är dålig, maten är fantastisk men serverad i en brun pappkasse. Var femte minut är din och din dates konversation avbruten av att han svarar i sin telefon.

Logiskt sätt så vet du att hur han klär sig inte gör honom till en sämre människa. Även om maten är god kan du inte riktigt tycka om den nu när den är serverad i en brun pappkasse.

Tror du att du kommer gå på en andra date med den här personen?

Inte särskilt troligt.

Applicera detta på en konsert istället. Salen är för ljus, personalen är otrevlig och artisten har inte ens brytt sig om att stryka sin skjorta. Tror du att publiken vill gå på en andra date med konsertupplevelsen? Även fast musiken är fantastisk så är det inte så troligt.

Denna grupp skall få instruktion i att ta på sina finaste kläder. När de dyker upp så får de ett glas bubbel och hela VIP behandlingen.


Jag skall nu försöka utarbeta de fyra ritualerna och sen när jag har gjort detta kan jag kontakta de olika vänföreningarna och se om de vill vara med.